Selvom man ikke bor i sin kolonihave, så er det nu en behagelighed at have rindende vand. Det er dejligt at kunne lave en kop kaffe, og de der har toilet i huset, kan trække ud.

Om vinteren lukker vi for vandet i Ryhaven, fordi vores vandledninger ikke ligger frostfrit. Derfor er det også vejrudsigten, som afgør, hvornår vi kan åbne igen. 

I år fulgte vores nye info-presse-gruppe åbningen af vandet, og Henrik Maj har lavet denne fine video du kan se

Hvornår bliver der åbnet for vandet

Bestyrelsen holder vågent øje med vejrudsigten, og når frosten er væk – frostfri nætter de næste ti dage frem – er det tid at åbne for vandet. Normalt sker det i slutningen af marts måned – og det er altid spændende i forhold til påsken. 

Det er ikke gjort med at holde øje med vejrudsigterne. Det kræver en hel del at åbne for vandet. 

Når vandet skal åbnes, er der brug for mange hænder og ikke mindst fødder. 

Meget arbejde i at åbne og lukke for vandet

Der er nemlig mange procedurer i åbningen. Hovedhanen skal åbnes – og så er der også haner på hver enkelt vej, som skal åbnes. Alle haner ligger under jorden. 

I vinterperioden er alle haner åbnet i hele haven for at undgå frostspræninger – det gælder ofte både ude og inde. Derfor skal alle haner, som leder ind til de enkelte haver, lukkes i forbindelse med at vi åbner vandet igen. 

Det er en omstændelig og langsommelig affærde, fordi næsten ikke to installationer er ens eller sidder samme steder i haverne. Det besværliggøres også af, at en del havelejere har lås på deres havelåge. 

Når vandet er åbnet, går vi endnu en gang rundt og kontrollerer at der ikke er vand, som fosser ud – måske pga frostsprungne installetioner, som så skal skiftes. 

Til sidst holder bestyrelsen et skarpt øje med vandforbruget timerne og dagen efter åbninge, for at kunne finde evt. lækager. 

 Tak til Leif, Maria, Iben, Morten og Polle for at åbne for vandet og til Henrik for at filme og redigere filmen 🙂 

 

Her kan du læse mere om, hvad du selv skal gøre i forbindelse med, at få vand i din have igen