Tørke og tips om vanding

I Pinsen kom sommeren for alvor til Ryhaven, som summerede af liv og glade mennesker. Dejligt med sol og mere sommerlige temperaturer – men desværre er jorden allerede meget tør. Haver, grøntsager og selv vores fugle og andre dyr savner i den grad vand.

Bestyrelsen får automatisk besked fra vandværket, hvis vores forbrug pludselig afviger. På den måde holder vi øje med, om der f.eks. opstår brud på vandrør. Siveslanger er effektive, men tager også meget vand. Derfor er det faktisk rart for os at vide, hvor mange der benytter siveslanger og i hvilke perioder. I pinsen fik vi sådan en besked – forbruget steg med 50% på en uge.

Ryhaven er en kolonihave, og vi skal kunne vande – der er bare nogen måder at vande på, som både er mere effektive og koster mindre vand. I sommeren og hedebølgen 2018 havde vi fokus på vanding, og her er en brush-up på de gode råd.

 Vanding kan gøres fornuftigt – udnyt ressourcerne bedst muligt!

  1. Græsplænen – er måske det mest hårdføre i din have, og skal nok komme igen på trods af tørke. Dine planter og bed er vigtigere
  2. Nye planter kræver ekstra vand de første 3 år – de skal etablere rodnet, før de kan klare sig selv.
  3. Hvis du virkelig går all-in, samler du dit vand – først og fremmest i en regnvandstønde, som samler regnvand fra dit tag. Regnvand er kalkfrit og mange planter elsker det. Men du kan også samle vand fra brugesbadet, vandet du renser grøntsager med og andre steder du bruger vand og vande med det i stedet for at hælde det i kloakken.
  4. Generelt er det bedst og billigst at vande tidligt om morgenen eller sent om aftenen. Vand når solen ikke skinner, så vandet ikke fordamper så voldsomt.
  5. Det er faktisk en god ide at bruge en vandkande, når du vander. Med vandkanden rammer du jorden på en blødere og langsommere måde, som gør at vandet trænger langsomere ned i jorden og bevarer fugtigheden længere. Du kan også bedre ramme de planter, som skal have vandet i stedet for jorden omkring og imellem planterne.
  6. Undgå sjatvanding. Det er bedre at vande godt igennem og lade jorden tørre ud mellem vandingerne, end at vande lidt og ofte. Hvis jorden kun bliver våd i overfladen, vil planternes rødder søge op i stedet for ned. Så får planen sværere ved at klare sig selv og hente vand længere ned i jorden.
  7. Vippevander er en god løsning, hvis du har store områder/bede, som du skal vande. Den kan indstilles til at ramme det område du ønsker.

Vi ønsker os stille regn – gerne om natten og ønsker alle en kanon god havesæson!

bedste sommerønsker

Bestyrelsen