Igen i vinteren 2022 bliver vejene i Ryhaven gået tyndt af medlemmer, som på skift holder øje med hinandens huse og haver. 28 ud af de 86 huse har meldt sig til at holde øje og gå ture hele vinteren igennem.

Der var fyret godt op i det lille hus på bakken hos Anne Marie og Leif Brandt Madsen. De havde inviteret til gløgg og æbleskiver til alle, der har meldt sig til at lade fødderne vandre op og ned af havegangene hele vinteren igennem. Nabo-hjælpen fungerer, for de år de har holdt øje, har der stort set ikke været indbrud.

“Det er skønt, at det igen er lykkedes at få nok med, så vi kan dække hele vinteren. I år har vi delt os op i to grupper, så vi kun behøver at holde øje med hver sin halvdel af foreningen,” siger Anne Marie som er tovholder for initiativet og har været det lige fra starten for et par år siden.

Flere om opgaven – færre skridt til den enkelte

I år er der ekstra mange deltagere og det betyder, at de hver især ikke behøver at have så mange uger. Grupperne har kontakt hele vinteren igennem og orienterer hinanden, hvis de observerer noget mystisk. Tidligere var der 18 med i gruppen, så med de 28 denne vinter er det en gevaldig flok, som kommer til at trampe stierne tynde.

”Hvis nogen ser noget, der kan tyde på indbrud, så bliver ejeren selvfølgelig kontaktet. Vi skriver også om det i Ryhavens Facebookgruppe, så alle kan være ekstra på vagt,” siger Anne Marie.

For et par år siden besluttede en gruppe kolonihavelejere at organisere ”patruljering” af Ryhavens seks vej hele vintersæsonen, hvor haverne traditionelt er sårbare for indbrud. Foreningen har også indkøbt skilte, så ubudne gæster bliver advaret om, at risikoen for at blive opdaget er høj.