Nogle genbrugte tagplader kom til ære og værdighed – igen – i lørdags, da en flok naboer lagde dem på Helles gamle utætte tag. Det hele startede lidt før kl. ni og alt var ryddet op og fix og færdigt før kl. fire, hvor en meget glad og taknemmelig Helle sad og jublede.

”Jeg har forsøgt at spare sammen til et nyt tag i flere år. Men som flexjobber har jeg en stram økonomi. Hver gang der står en god klat penge på kontoen, så kommer der en reparation på bilen eller noget andet, som jeg bare bliver nødt til at bruge pengene på,” siger Helle Nielsen, som har haft kolonihave på Porrevej siden 2013 i ni år.

Jesper og Marianne Riisberg har også hus på Porrevej. På deres mange gåture med hundene, kunne de ikke undgå at bemærke den blå presenning på Helles hus, som blev mere og mere slidt. De har selv afsluttet en stor renovering af det gamle hus, der stod i kolonihaven, da de overtog den, og da de lagde nyt tag, blev de gamle tagplader til overs – og de lagde to og to sammen.

”I stedet for at lægge tagpladerne ud i vores Facebookgruppe, så var det oplagt at give Helle dem. Hun har jo tydeligvis brug for dem”, siger Jesper Engholm Riisberg, der også godt var klar over, at Helle havde en stram økonomi.

Vejfester kan føre alt muligt med sig

I årevis har beboerne på Porrevej talt om, at det kunne være hyggeligt at gøre noget sammen. De har blandt andet talt om kvindeaften og vejfest. Men det blev til housewarming hos Marianne og Jesper sidst i oktober – og her tog planerne for tagreparationen fart.

”Anne foreslog en præsentationsrunde, lige som jeg havde sat gryden med chilli-con-carne på bordet og var parat til at sige værsgo,” siger Jesper.

To en halv time senere kunne gæsterne sætte sig til bordet, meget klogere på hinanden.

”Det var sindssygt hyggeligt, og vi lærte virkelig hinanden godt at kende. Jeg er sikker på, at vi alle sammen kunne finde på at gøre det igen,” siger Marianne

I løbet af aftenen kom snakken også til at gå på Helles hullede tag og de brugt tagplader, som skulle op. Det endte med, at der var flere som tilbød at hjælpe hende med at få det lavet – og der blev også sat en dato på.

”Jeg blev overrasket over, at de tilbød det. For egentlig kender vi ikke hinanden særlig godt og jeg kunne aldrig have fundet på at spørge dem. Mange af dem knokler jo røven ud af bukserne i deres egne haver,” siger Helle.

Arbejdsdag en lørdag i november

Lørdag den 5. november mødtes fem naboer til morgenmad kl. 9 hos Anne Mette Maack Davidsen, som er Helles Nabo. Der blev lagt planer og opgaverne fordelt.

Anne Mette lagde hus og varme til i pauserne, mens Helle og Marianne kørte afsted med traileren fuld af affald og bragte materialer med retur. Thomas Køhler og Jesper, som begge er uddannede tømrere, stod for det selve tagreparationen.

De pillede det gamle tag ned, og før de nye plader kunne komme op, skulle der også lægges isolation og undertag. Omkring kl. tre blev de sidste skruer sat i taget, så det hverken letter eller lukker mere vand ind.

”Det er dejligt at kunne hjælpe og skønt at kunne give noget af det, der ligger let til mig,” siger Thomas.

”Vi er faktisk meget hjælpsomme her på Porrevej, også selvom vi ikke kender hinanden specielt godt. Helle har for eksempel været forbi med nogle frø, som jeg glæder mig meget til at se komme op til næste år,” siger Marianne, der bliver bakket op af de andre rundt om bordet.

”Helle råber indimellem over hækken, om jeg kan bruge dit eller dat – og der er kommet en del bønner den vej,” siger Anne Mette.

Både modtager og giver nyder godt af dagen

Tilbage i sit lille kolonihavehus sidder Helle og smiler over hele hovedet. Hun er lettet, nu hvor hun ikke behøver at bekymre sig om et utæt tag hele vinteren. Det blev endda meget billigere end hun havde forventet.

”Jeg er så glad og taknemmelig. Det var vildt overraskende, at de ville sætte tid af til at hjælpe mig,” siger hun og fortsætter:

”Hvis der overhovedet er noget jeg kan hjælpe dem med, gør jeg det naturligvis meget gerne.”

”Der er ingen forventning om at få noget retur fra min side. Jeg har givet min hjælp kvit og frit,” siger Thomas, der bliver fulgt op af Jesper:

”Jeg håber bestemt ikke, at Helle sidder tilbage med en følelse af, at hun skylder mig noget. For så ville jeg slet ikke have gjort det.”

Alle fire naboer er glade for at kunne hjælpe Helle, og det tog dem knap en lørdag. De går alle beriget og glade hjem fra en både hyggelig og værdifuld dag i godt nabo-selskab.

Kender du til lignende initiativer eller har du andre gode historier, som du synes vi skal have med i RyhaveNYT – så giv endelig lyd! webmaster(snabel-a)ryhaven.dk 

Tryk på billederne nedenunder – så kan du se flere 🙂

 

GIve-away

I Ryhavens Facebookgruppe er der meget ofte ting og sager til afhentning hos hinanden. Den enes skrammel bliver til den andens genbrugsguld. Foreningen har også en fælles trailer, som kører mange kilometer bag mange forskellige biler. Generelt er hjælpsomheden stor – og måske kan den vokse endnu mere i årene, der kommer.