Foråret lader vente på sig – men havesæsonen er i gang

Selvom det stadig er køligt, så er der liv i Ryhaven. Vandet blev åbnet den 3. april, og det betyder altid at livet vender tilbage til foreningen. I år er vejret ikke ligefrem forårsagtigt, men folk vender lige så langsomt og sikkert tilbage i deres haver.

Der er flere biler på parkeringspladserne, skraldespandene er overfyldte og der er rigtig god gang i give-aways på vores interne Facebookgruppe. Hvert år starter året med, at der kommer vand i hanerne igen og så går rigtig mange ellers i gang med forårsklargøring og det betyder altid at en masse ting og sager bliver smidt ud. De seneste år er mange imidlertid begyndt at tilbyde andre at overtage div ting og sager – den enes skrald er den andens guld!

Udskiftning på ventelisten

Foråret betyder også en oprydning på ventelisten. Gebyr for at stå på ventelisten skal betales, og i år betød det at ikke mindre end xx ikke fornyede deres plads. Det er dejligt, for dem som fortsat ønsker at få tilbudt huse, der kommer til salg. Der er stadig 59 på den eksterne venteliste og 10 på den interne.

Det er uforudsigeligt, hvor længe man skal stå på ventelisten, før man kan blive den heldige ejer af en kolonihave! Det kommer meget an på, hvad det er for en type have og hvilket prisleje man søger. Generelt kan man sige, at jo flere penge man vil sætte i haven, jo hurtigere går det.
Men det er ingen entydig sandhed – for indimellem er der bare ikke salg i en have – selvom den er til at komme til for penge – og så bliver den sat til salg udenfor ventelisten på det åbne marked. Så der er ingen grund til at fortvivle.

Åbning af vandet

Hvis du tror, at det blot er at dreje på en hane, når vandet skal åbnes først på året – så må du tro om igen.
Det kræver både viden og en masse hænder og ikke mindst fødder. Der skal åbnes for hovedhanen, for ventiler på alle veje (som skal lukkes igen) og så skal der ikke mindst lukkes for alle haner i alle haver!

Det kræver normalt 5-8 personer i et par timer. Og så er det bare det første træk. For i op til en uge efter åbningen er det nødvendigt at holde vandforbruget under observation. Der opstår næsten altid behov for at reparere gamle utætheder og en hane eller to som er sprunget i løbet af vinteren.

Sidste år fik vi en ny hane, fordi der opstod et stort brud på forsyningen. Heldigvis skete bruddet lige udenfor foreningens system og derfor var det vandforsyningen, som betalte for nye rør. Det betød også at vi oplever et langt bedre vandtryk og at vi nu kan monitorere vandforbruget meget detaljeret. Det hjælper til at vurdere om der stadig er utætheder, som skal findes. I år kunne Polle efter en uge fortælle, at nu var den sidste store utæthed fundet.

Facebook gruppen (kun åben for folk med haver) er et rigtig godt sted at følge med. Gruppen bruges til ”snakken over hækken” og er en intern ”gul og gratis”. Du skal svare på to spørgsmål, før du bliver lukket ind i gruppen.