Nogle af jer har sikkert allerede læst Ryhaven’s nyhedsmail, som blev udsendt i går. Et af punkterne omhandler, om man må have bier i haven – og det må man faktisk gerne.

Derfor tænkte jeg, at en lille oplysende artikel om dette var på sin plads, da der måske er nogen der ikke kan kende forskel på bier og hvepse, og fejlagtigt tror at begge hold er nogle aggressive skiderikker, som vil spise ens syltetøjsmadder, og som om efteråret drikker sig fulde i gæret frugt, og stikker som bare fanden.

Sådan er det heldigvis ikke. Det er hvepsene som spiser syltetøjsmadder og drikker sig fulde. Det gør bierne ikke. De samler nektar, og bestøver vores frugttræer, og uden dem fik vi ingen frugt.
En bi kan flyve op til 5 km for at indsamle pollen, men så er ”brændstoføkonomien” også ødelagt, idet den skal spise lige så meget som flyveturen koster. Så jo tættere på indsamlingsstedet at bien bor, jo bedre er det for den, da den helt bevidst går efter at have den bedst mulige ”brændstoføkonomi”

En bi, minder meget om os mennesker. Den vil faktisk helst ligge på sofaen, indtil temperaturen kommer over 12 til 14 grader, og blandt andet derfor, har vi ikke set nogle i dette forår, hvor vi har haft ekstraordinært lave temperaturer. Havde vi haft bistader i kolonihaven, ja så ville vi nok allerede have set nogle få, af de mindst kuldeskære, flyve rundt og befrugte blomsterne.

En af mine venner, som er professionel biavler, fortalte mig, at i den by hvor han bor, ja der gik der mange år, før naboerne opdagede at han havde bistader i sin have, selvom de havde haver lige op til hinanden, med kun en hæk imellem. Så hvis nogen i haven, skulle slå sig på biavl, ja så vil naboen højest sandsynligt ikke opdage noget, bortset fra at æblehøsten ville blive større end den plejede hos alle naboerne.
Han fortalte mig også at danske honningbier ikke er aggressive, netop fordi ingen biavlere ønsker at arbejde med sådanne bier, og hvis en enkelt aggressiv bi-familie opstår, oftest på grund af indavl, ja så bliver den aflivet.

Jeg blev også overrasket over at høre, at vi mindre end 400 meter fra vores haver har 10 bistader med helt op til 600.000 bier, i højsæsonen, og tænkte selvfølgelig på, om det ikke kunne være en god ide, at rette henvendelse til dem deroppe, om de kunne være interesseret i at de flyttede et enkelt bistade ned i vores have, bare for at vi kunne prøve det.

Sådan lidt som når vi låner vores børnebørn en eftermiddag, velvidende at vi altid kan ringe til deres mor og far, og fortælle dem, at det nu er tid, til at de skal hentes igen.

Hvad synes du om den ide?

Skrevet af Poul Schack