/ Dræbersnegle

Byg svinehuse og slip af med dræberene

Der er ingen af os, som nyder dræbersneglene i vores kolonihaver. Og hvad stiller vi op? Nogen dropper helt at have køkkenhave, andre lægger fælder ud og atter andre bruger gift. Men Lene Hammerum siger, vi skal holde os gode venner med pindsvinene.

 
Lene Hammerum fra have 78 er netop blevet pindsvineven og hun mener, vi vil få noget godt ud af at gøre Ryhaven til et godt sted at leve et pindsvineliv. 
 
- Jeg har ikke selv fået bygget en pindsvinebolig endnu, men jeg har flere pindsvin på grunden, og derfor har jeg også meldt mig ind i Pindsvinevennerne, siger hun. 
 
Lene går i det hele taget ind for økologi og undgår gift i både blomster og køkkenhaven. Hun er sikker på, at der både bor pinsvin og vinbjergsnegle hos hende. Begge er kendt for at spise dræbersneglene. 
 

Ryd ikke for grundigt op i haven

Det er måske en lidt utraditionel opfordring - men Pindsvinevennen fortæller, at jagten mod dræbersneglen ofte får haveejere til at droppe kompostbunker og rydde ud i budskadser og planter, som dækker jorden. Det er også med til at gøre livet surt for pindsvinene. 
 
Pindsvin spiser alle former for snegle - også den forhadte dræber. De største af de slimede væsner ruller pindsvinene rundt i grus og jord, indtil slimet er væk. Så kan de guffe aftensmaden i sig med største nydelse :)
 
Derfor er opfordringen fra Pindsvinevennen: Lad være med at rydde for meget op i haven. 
 
Lene Hammerums opforer kolonister i Ryhaven til at gå et skridt længere: 
Lav et pindsvinebo i din have!
 
Lene håber, rigtig mange vil gøre som hun og blive gode venner med pinsvinene - ikke blot fordi de æder vores forhadte dræbersnegle, men også bare fordi de er søde. Måske et rigtig godt projekt for de nye børnefamilier i Ryhaven...
 
Læs hvordan du laver en pindsvinebolig i din have 
Eller se opskriften med billeder på Pindsvinevennernes hjemmeside
Tjek Pindsvinevennernes hjemmeside og bliv måske selv en pindsvineven
læs om vinbjergsneglene i bekæmpelse af dræbersnegle
Hvis du synes om Lenes råd - så må du meget gerne dele det med andre på Facebook eller andre steder!
 
Hvis du selv har gode råd til havedyrkning, husbygning eller alt muligt andet - så send lidt om din ide til Iben på iben@mangaleez.dk 
Ryhaven Haveforening | CVR: 35180702 | Ryhavegårdsvej 44, 8660 Skanderborg